Treceți la conținutul principal

Tricotilomania


TRICOTILOMANIA

 Tricotilomania a fost descrisă pentru prima dată de psihiatrul francez  Hallopeau în anul 1889 și acceptată ca și diagnostic psihiatric în anul 1987.
Ce este  tricotilomania?
  Tricotilomania este caracterizată de impulsul incontrolabil și repetitiv al unei persoane de a-și smulge părul capilar, genele, sprâncenele, părul din zona pubisului, brațelor, picioarelor etc. Din punct de vedere clinic, tricotilomania face parte din categoria tulburărilor comportamentale şi este încadrată conform DSM în clusterul obsesiv-compulsiv.
  In unele  cazuri, tricotilomania este însoțită de un alt comportament repetitiv, cum ar fi roaderea unghiilor sau de un ritual  anume : numărarea firelor de păr smulse şi ascunderea acestora, mirosirea lor sau mâncarea foliculilor, unele persoane le duc la gură, altele se joacă cu ele, le miros, fac mingiuțe sau le rup în bucăți mici și le fac grămăjoare.

Cauzele tricotilomaniei:
    Factorii declanșatori și favorizanți pentru manifestarea tricotilomaniei sunt de ordin emoțional și psihologic. Tricotilomania apare în urma unei reacții acute la stres (orice activitate ce crește nivelul de anxietate) cum ar fi: abuzuri, mediu familial conflictual sau decesul unei persoane dragi, perturbări ale relației mamă - fiu în special sau absența mamei în primii ani de viață, nașterea unui nou frate/soră, divorțul părinților, presiune exercitată de părinți și profesori pentru un randament școlar mai bun, conflicte școlare, pierderea sau deteriorarea unei relații cu o persoană apropiată, o boală gravă, traumă sau intervenție chirurgicală în zona cranio-encefalică etc.
    Nu  putem vorbi de o singură cauză declanșatoare a tulburării, ci de un cumul de factori cauzali, aceștia putând fi și de ordin genetic - persoane ce au în arborele genealogic rude cu tulburări  compulsive, un  temperament de tip coleric, impulsiv, tulburări de comportament etc. Există posiblitatea ca prin comportamentul compulsiv cum este tricotilomania, să se producă o descărcare a tensiunii emoționale a persoanei, deoarece în mediul său nu își poate manifesta agresivitatea.
     Declanșarea tricotilomaniei are loc, de obicei, înainte de vârsta de 8 ani și poate fi corijată, însă se recomandă observarea evoluției persoanei în cauză, deoarece tulburarea poate continua și la vârsta maturității. Intervalul de vârstă în care se declanșează  tricotilomania, este între 3 și 7 ani.
Clasificare:
 Tricotilomania de tip inconștient: persoana nu conștientizează ce face, se concentrează pe alte activități; când se odihnește, se joacă fără a-și da seama că își smulge părul.
  Tricotilomania de tip conștient: persoana se oprește din activitatea desfășurată și se concentrează pe smulgerea  părului, însă fără să se  poată controla. Inainte de a-și smulge părul, individul simte o tensiune crescută, un nivel de anxietate pe care nu și-l poate controla, pentru ca apoi să experimenteze o senzație de bine, sentimentul de catharsis, gratificare, uşurare și satisfacţie în urma descărcării tensiunilor interioare, fapt ce întreține comportamentul compulsiv.
 In majoritatea cazurilor, cele două tipuri – smulgerea părului în mod inconștient, respectiv conștient, coexistă.
Simptome generale întâlnite la copiii diagnosticați cu tricotilomanie:

Alopecia - se referă la  zonele de pe suprafața căreia au fost smulse firele de păr (în unele situaţii persoana prezintă hipoalgezie – deține mai puţini receptori pentru durere).

Alte caracteristici:
- porțiuni ale scalpului neacoperite de păr;
- obstrucționare/ blocări la nivel intestinal în cazul în care persoana îngurgitează părul smuls;
- persoana neagă faptul că își smulge părul;
- părul care crește în locurile de unde a fost smuls are un aspect dubios/ aspru;
- creșterea tensiunii înainte de smulgerea părului;
- senzația de ușurare, plăcere după ce persoana își smulge părul;
- prezența altor comportamente autoagresive, de exemplu automutilarea.

Majoritatea persoanelor care suferă de tricotilomanie prezintă de asemenea :
- perioade de tristețe/depresie;
- anxietate;
- stimă de sine scăzută.


Complicații:
   Când diagnosticul de tricotilomanie este pus înainte de vârsta de 10 ani, intervenția psihologică are cele mai mari șanse de reușită. Dacă tricotilomania apare în adolescență, este foarte posibil ca în timp să se cronicizeze și să fie însoțită și de alte tulburări psihologice .
    In afară de afectarea laturii estetice a unei persoane, pot apărea complicații, cum ar fi iritații ale pielii, erupții cutanate, eritem al zonei, alopecie, infecții ale scalpului, sindrom de tunel carpian  sau tricopagie.
     Sindromul  Rapunzel  este o boală intestinală foarte rară  rezultată din ingerarea părului  (TRICOPAGIE) și se manifestă sub forma unor formațiuni de păr nedigerabile (numite tricobezoare) ce pot apărea în diferite părți ale intestinului  și care, netratate, pot duce la decesul persoanei. Denumirea sindromului provine de la basmul  scris de frații Grimm, în care o fată cu un păr foarte lung, pe nume  Rapunzel, s-a folosit de podoaba sa capilară pentru a-l ajuta pe prinț să urce în turnul în care ea a fost închisă de către o vrăjitoare.
Tratament:
Este contraindicat să pedepsiți copilul pentru faptul că își smulge părul!
   Comportamentul de smulgere a părului poate fi diminuat cu ajutorul şedinţelor de terapie cognitiv-comportamentală  și  printr-o atitudine suportivă şi înţelegătoare din partea părinţilor. Uneori, tricotilomania poate apărea episodic, cu o pauză de zile, săptămâni sau chiar luni între episoade.
    Este absolut necesar ca în calitate de terapeuți să obținem toate informațiile utile de la părinți printr-o anamneză completă pentru a putea înțelege care este factorul declanșator al tulburării și a comportamentelor de autodistrugere. Pentru a obține o schimbare în comportamentul unei persoane ce suferă de tricotilomanie, acesta este necesar să învețe în timpul ședințelor de psihoterapie să se autocontroleze cu ajutorul tehnicilor de relaxare  prin care se urmărește diminuarea nivelului de anxietate, identificarea unor gânduri iraționale, emoții, senzații etc.
    De cele mai multe ori tricotilomania prezintă simptomatologie depresivă pentru care este recomandat tratament medicamentos.
   Termenul de tricotilomanie își are etimologia în limba greacă: trich (păr), tillo (a trage, a smulge) și mania (manie).

Psiholog clinician Adela Serghiescu

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Măsuța luminoasă Psiholog clinician: Adela Serghiescu Asociația pentru Sprijin Emoțional și Psihoterapie Activități ce se pot desfășura la măsuță luminoasă, clasificate pe categorii de vârstă, ce ajută copilul în procesul său de dezvoltare. Vârstă: 0-3 ani Învățarea culorilor: sortarea unor piese de plastic colorat și transparent, la început prin imitarea adultului sau a altor copii, apoi independent. Alte exemple de activități: “ arată sau dă-mi culoarea albastru/galben/roșu!” Descoperirea animalelor: cu ajutorul pictogramelor, copilul asociază perechi de animale de tipul “mama-pui”. De asemenea, putem include în joc reproducerea onomatopeelor emise de diferite animale și învățarea denumirii puiului fiecărui animal. Exemplu de activitate: așezam pe măsuță un cartonaș pe care este desenată o vacă și emitem cerințe: -“Ce este aceasta?” (vacă) -“Cum face vacă?” (muuu!) -“Care este puiul vacii?” (vițelul) Tot prin acest joc putem în

Donatii